De gevolgen van de uitstoot door laserprinters en kopieermachines wordt nog steeds onderschat

De gevolgen van de uitstoot door laserprinters en kopieermachines wordt nog steeds onderschat

Haufe Online –

Laserprinters stoten miljarden deeltjes fijnstof uit, zonder gefilterd te worden. Dit heeft consequenties voor de gezondheid. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 150 studies die de schadelijke effecten van deze uitstoot bevestigen.

In augustus 2016 wees de Duitse overheid er al op dat fijnstof voor levensbedreigende ziekten zorgt. Denk hierbij aan ontstekingen aan de luchtwegen, trombose en longkanker. Als gevolg hiervan hebben der Grünen een voorstel neergelegd dat er verplichte beschermende maatregelen moeten komen. Maatregelen die deze uitstoot van fijnstof beëindigen.

Kopieerapparaten en printers zijn wereldwijd één van de grootste bronnen van verontreiniging voor fijnstof binnenshuis. Tot nu toe beschermen de EU-grenzen alleen de buitenlucht. De grenswaarden hebben alleen betrekking op fijnstof, maar niet op ultrafijn stof en nanodeeltjes, die in kantoren voorkomen. Voor de kwaliteit van lucht binnenshuis bestaat geen wettelijke bescherming.

Volgens studies van het Harvard Center for Nanotechnology and Nanotoxicology en het Institute of Environmental Medicine (IUK) kunnen de gevolgen groot zijn.

Zo kan deze fijnstof leiden tot:

  • Ontstekingen.
  • Oxidatieve stress.
  • Allergische reacties.
  • DNA-schade.
  • Er zijn aanwijzingen voor dementie.
Geplaatst in .