Hersenen van ongeboren kind blijken gevoelig voor fijnstof

Volgens een internationaal onderzoeksteam kan fijnstof al invloed hebben, wanneer de baby nog in de baarmoeder is. De gevolgen kunnen groot zijn. Zo kan het gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen op latere leeftijd. Hersenen van embryo’s zijn kwetsbaar, omdat die nog geen mechanismen hebben om schadelijke stoffen uit de omgeving te weren. Aldus de Volkskrant

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers onder opgroeiende kinderen in Rotterdam. De onderzoekers hebben bij zwangere vrouwen thuis het niveau van luchtvervuiling gemeten en later bij 783 kinderen tussen de 6 en 10 jaar een hersenscan (MRI) afgenomen. Dit bracht verschillen in dikte van de hersenschors aan het licht, die de onderzoekers in verband brengen met het gemeten fijnstofniveau.

Dunnere hersenschors door blootstelling fijnstofdeeltjes

De wetenschappers kunnen aantonen dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan kleinere fijnstofdeeltjes tijdens het leven voor de geboorte en een dunnere hersenschors. De verschillen zijn vooral zichtbaar in het frontale gebied van de hersenen. Het frontale gebied van de hersenen is betrokken is bij de impulscontrole, planning en andere complexe vaardigheden.

Volgens de onderzoekers kan dit bijdragen aan problemen met het vermogen om verleidingen te weerstaan en impulsief gedrag te reguleren. Dit kan leiden tot psychische problemen als verslavingsgedrag en ADHD. Het kan ook invloed hebben op het vermogen om zich te concentreren, de aandacht vast te houden, en daarmee mogelijk op de leerprestaties.

Fijnstof één van de redenen toename autisme

De huidige norm voor fijnstof zou dus omlaag moeten. Volgens de gerenommeerde neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab kan fijnstof één van de redenen zijn dat het aantal gevallen van autisme toeneemt. Dat fijnstof verband houdt met ADHD, een ontwikkelingsstoornis met verminderde remming, lijkt mij hem ook plausibel.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat last in een reactie weten dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven met de plannen voor verbetering van de luchtkwaliteit verder gaat dan de Europese verplichtingen. ‘Zo werken we toe naar de streefwaarden van de WHO’, aldus het ministerie.

Geplaatst in .