Tonerziekte

Laserprinters en kopieermachinesĀ zijn niet meer weg te denken uit onze huidige moderne kantooromgeving. Ondanks dit feit vormen zij een groot gezondheidsrisico door de uitermate schadelijke uitstoot van ultrafijne fijnstof.

Zo’n 10-15 jaar geleden, produceerden laserprinters en kopieermachines nog een behoorlijke dosis ozongas wat goed geroken kon worden. Dit is inmiddels redelijk verdwenen waardoor veel mensen zijn gaan denken dat er geen probleem meer is.

Techniek

Helaas is dit voor u als gebruiker van een laserprinter of kopieermachine niet het geval. De steeds hoger wordende eisen die wij als gebruiker aan de afdrukkwaliteit stellen heeft hiertoe geleid.

De afdrukkwaliteit van een laserprinter/kopieermachine is bepalend voor de hoeveelheid en met name de fijnheid van tonerdeeltjes. Dots Per Inch of D.P.I. is waar de printer- en kopieerfabrikanten mee schermen, echter daar zit hem nu juist het probleem.
Begonnen we met 75 dpi zitten we nu bij de meeste printers en kopieermachines op een standaard kwaliteit van 1.200 of 2.400 dpi!

Om de risico’s voor de gezondheid te beoordelen is het goed om een aantal aspecten in de gaten te houden, namelijk:

Er staan bij miljoenen medewerkers in Europa printers en kopieerapparaten in de werkomgeving
Er bestaan grote verschillen tussen mensen in gevoeligheid van de luchtwegen voor prikkels van buitenaf als fijnstof of droge lucht
Als mensen luchtwegklachten hebben, is het heel moeilijk om de oorzaak te achterhalen.

Vanuit deze overwegingen blijkt al wel dat het moeilijk is om een duidelijke relatie te zien tussen printers en kopieermachines en klachten aan de luchtwegen. Onze ervaring is dat medewerkers wel snel klachten ondervinden van de opgewarmde lucht van apparatuur.

Een schoon en gezond kantoor?

Vraag een gratis fijnstofmeting aan

Gratis fijnstofmeting aanvragen